Share

Prozrachno_luta-chushka-01

КОНФИТЮР, СУПА И ПАЙ С ЛЮТИ ЧУШКИ ОТЛИЧЕНИ В КОНКУРС

 

Пикантната надпревара е част от първия по рода си Празник на лютата чушка в България

 

Конфитюр, супа и пай, в чиято основа стоят истински люти чушки, спечелиха надпреварата в първия по рода си у нас конкурс за най-добра рецепта с люти чушки. Пикантната надпревара сложи началото на кампания на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7, чиято цел е инициирането на национален празник на лютата чушка у нас. Той трябва да обедини битовите и фолклорни традиции, запазили културната ни идентичност през вековете. В рамките на повече от месец участници от цялата страна изпращаха пиперливи рецепти на страницата на конкурса в интернет и фейсбук, като най-важното условие бе основната им съставка да са лютите чушки.

„На електронната ни поща и във Фейсбук пристигнаха десетки предложения за ястия, и тук е мястото да поздравя всички, които се включиха в конкурса. Признавам си, че като шеф готвач аз самият бях изкушен от фантазията на авторите. Както знаем, ние българите обичаме да си похапваме люто, но съм впечатлен от вкусовите съчетания в рецептите“, каза шеф Пеньо Иванов, който е организатор на конкурса.

Той, заедно с още 20 членове на журито на надпреварата, имаха нелеката задача да оценят всяка една от предложените рецепти, и да класират трите най-оригинални в съответните категории: „разядка“, „супа“ и „основно ястие“. Журито е съставено от журналисти, шеф готвачи и бизнесмени.

„Неслучайно определихме тези категории, защото в народното творчество е пълно с умотворения, в които лютата чушка е основен персонаж. Използва се за охарактеризиране на даден герой или участва в магически ритуали против всякакво зло. С това конкурсът отвежда към основната цел на дейностите, осъществявани от А.Р.И.З.-7 – опазване, предаване и развитие на българското материално, и духовно наследство“, допълва шеф Иванов.

В категорията „разядка“ журито определи като най-оригинална рецептата на Ирина Андреева, и това е „Конфитюр с люти чушки“. Маргаритка Александрова е победител в категория „Супи“ с ястието „Жътварско кисело“. Като най-добро основно ястие бе класиран „Пай с кайма и люти чушки“ на Цветанка Геринска.

Целта на конкурса и кампанията за „Празник на лютата чушка в България“ насочва вниманието към традиционната българска кухня и нейните достойнства в съвременния бит. Свързана е с идеята за природосъобразно и пълноценно хранене. Популяризира ползата  от употребата на един „естествен антибиотик”, какъвто е лютият пипер, за подобряване на здравословното ни състояние и още веднъж доказва, че едни и същи, регионални продукти, могат да бъдат приготвени и поднесени по най-разнообразни начини.

 Рецепти от конкурса

Жури на конкурса

 

ЖУРИТО НА КОНКУРСА ЗА НАЙ-ДОБРА РЕЦЕПТА С ЛЮТИ ЧУШКИ:

 

Пеньо Иванов – шеф, главен организатор; Алеко Дянков – журналист; Борис Христов – журналист; Боряна Антимова – журналист; Боряна Дряновска – журналист; Елена Кристиано – управител на „Christian of Roma group“; Евгени Гунчев – шеф; Васил Гъдев – хотелиер, ресторантьор; Галина Василева – шеф; Ясен Илиев – шеф; Жоро Николов – шеф, ресторантьор; Дияна Кьосева – шеф; Росен Клинчарски – шеф; Лео Богдановски – журналист; Любляна Спасова – журналист, ПР и собственик на бизнес; Лора Скорчева – журналист; Костадин Ралев – собственик на бизнес, ресторантьор; Роксана Рок – собственик Хайлайф; Валери Йонев – шеф; Венцислава Вирчева – шеф; Мартина Павлова – главен редактор GoBIO

Share