Share

Снимки

10314616_846450295395748_6225165705130683996_nЗа шеста поредна година, на 21 септември, в навечерието на националния празник, лясковското село Джулюница стана отново домакин на Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на гости на моя град”.
Началото на празника дадоха на председателят на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите -7 /А.Р.И.З.-7/, шеф Пеньо Иванов, д-р. Ивелина Гецова – кмет на община Лясковец и председателката на НЧ “Пробуждане 1896”-Джулюница – Екатерина Москова
Фестивалът се организира от А.Р.И.З.-7, със съдействието на Община Лясковец, Народно читалище „Пробуждане-1896” с. Джулюница и кметството на селото. Основен спонсор на събитието беше фирма „Траймакс“ – България, които ни подкрепят в усилията ни да съхраняваме и популяризираме българския бит, култура и кулинарни традиции.
В кулинарната изложба, която е част от фестивалната програма, участниците показаха десетки ястия, приготвени по стари рецепти – така както са ги научили от бабите си. В надпреварата, за да покажат своите кулинарни умения тази година, освен селата от община Лясковец, участие за първи път взеха и представители на селата Медовина Паламарца, община Попово и село Писарево.
Шеф Иванов, приготви традиционния си боб в „Тавичката на шефа“, от който всички участници и гости успяха да опитат.
В кулинарното жури освен Шеф Иванов се включиха и председателката на общинския съвет на община Лясковец Даниела Арабаджиева и историкът-кулинар Стоян Цонев, които имаха не леката задача да излъчат най-вкусните и атрактивни гозби представени от участниците. Наградата за най-атрактивно изглеждащо ястие отиде при домакините от НЧ “Пробуждане 1896” – Джулюница с цяло печено яре, горно оряховското гърне, което беше приготвено от КП “Зора” гр. Лясковец взе наградата за автентична рецепта, с. Козаревец впечатлиха журито и си спечелиха наградата за етно визия на щанд. Най-вкусни се оказаха яйцата с лук приготвени от КП Янтра 96”, които заслужено получиха наградата за вкус, наградата за десерт беше връчена на с. Добри Дял, НЧ „Петко Рачев Славейков 1903“, а за оригинална рецепта бяха отличени НЧ „Развитие 1902“ с. Мерданя. Поощрителни награди получиха и КП “Мазненска чешмичка”-Лясковец, Петър Кирилов – с. Медовина, КП “Антола” с. Паламарца, КП “Надежда” с. Мерданя.
Участниците в кулинарната изложба показаха не само своите познания и майсторство в кухнята, но зарадваха всички гости на празника със своите изпълнения на традиционен фолклор и хумор.
Гайдата и гласът на Петър Геогриев, който е номиниран за “Пазител на традициите” предизвика изтински възторг сред публиката, която по време на изпълненията на сцената завъртяха не едно, а две кръшни хора, на които се хванаха, както малките любители на фолклора, така и техните баби и дядовци.
Ежегодното провеждане на фестивала „Пъстра трапеза на гости на Джулюница” е традиция, която ще продължи и занапред с любезното съдействие на Община Лясковец, Кметство Джулюница и всеотдайните ни приятели от читалище „Пробуждане-1896”.

Share