Share

От тази година А.Р.И.З.-7 инициира създаването на официален празник на лютата чушка в България. Денят на лютата чушка ще се отбелязва веднъж годишно, всяка година, в последната събота на месец септември. Тази година датата е 27 септември.

Идеята идва от широката употреба на тази подправка и продукт в традиционната ни кухня, както и присъствието и в част от народното ни творчество.

Лютите чушки имат и редица полезни действия, които много хоре не познават. Идеята на един такъв празник е повече хора да се запознаят и да започнат да ги използват в ежедневието си, което да подобри по естествен път здравето на българина в унисон с традициите ни. 

red chilliСъдържанието на  капсацин в чушките им придава пикантен вкус с лека до интензивна лютивина. Капсацинът въсщност е мощен инхибиор на субстанция Р, невропептид свързван с редица възпалителни процеси в организма. Две чаени лъжици червени люти чушки осигуряват около 6% от дневната нужда на организма от витамин С и повече от 10% от витамин А, който е от изключителна важност за лигавичните мембрани на белия дроб, стомашно-чревния тракт и пикочните пътища и защитава организма срещу навлизащи патогени. В допълнение капсацинът притежава облекчаващо действие при болки, предизвикани от диабетна невропатия и псориазис, остеопорозни болки и др.

Въпреки  че се приема, че лютите чушки произхождат от Мексико, Перу и Гватемала, където местните индианци ги отглеждали още преди повече от 2000 години и Христофор Колумб ги пренася в Европа, в почти цяла България растението се отглежда безпроблемно и има добър добив. Нещо повече – лютата чушка вече се е превърнала в част от националната ни идентичност, бит и култура. С Празника на лютата чушка ние искаме да запазим  тези наши национални характеристики и да се отличим в мултикултурната среда на Европейския съюз, както и в условията на засилващата се глобализация.

На 23.09, вторник ще стартира първият по рода си конкурс за рецепта с люти чушки, с което официално ще се сложи началото на честванията на Деня на лютата чушка в България.

Конкурсът ще тече в рамките на 1 месец и ще е в три категории – Супа, Основно ястие и Разядка. До 23.10 участниците могат да изпращат рецептите си в една от съответните категории или във всички, като ги придружат със снимка на ястието.  

Докато тече конкурсът снимките и рецептите ще качваме на страницата Празник на лютата чушка – България във Фейсбук и ще можете да гласувате. След онлайн гласуването във всяка категория  ще се изберат победителите на публиката. Отделно журито от 21 членове ще избере по един победител във всяка категория. Победителят ще получи награда от 50 лева, а всички участници – почетни грамоти. Пълните условия за участие можете да прочетете тук.

Награждаването ще се състои на 14.11. 2014 г. по време на церемонията по раздаването на наградите „Пазител на традициите“.

Share