Share

Млади готвачи в кулинарна надпревара за празника на Сливен

Бъдещи ресторантьори, хотелиери и готвачи от Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Академик Неделчо Неделчев” в Сливен изпробваха силите си в истинска кулинарна надпревара за годишния празник на града на Сините камъни.

Изненадата бе дело на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите А.Р.И.З.-7 и на проект „Изследване на кулинарните традиции в различните региони на България като част от европейското кулинарно многообразие”, финансиран по програма „Младежта в действие” на Европейската Комисия.

Във фиестата се включиха два отбора, съставени от по трима души – „Балкански огън“: Диляна Илиева Танева, Стела Тодорова Тодорова, Михаела Минкова Петкова, и „Люта чушка“: Неделина Динкова Динкова, Румина Стоянова Бакалова, Магдалена Михайлова Михайлова.

Кулинарните предизвикателства, с които трябваше да се справят, включваха приготвянето на меню с типични за сливенския регион ястия: чорба по Ичеренски, гювеч по Медвенски, пържола по сливенски, тиганици и катък по сливенски. Всички ястия бяха поднесени на гостите на празника в керамични съдове, осигурени от А.Р.И.З.-7.

В журито бе и прочутият шеф готвач Пеньо Иванов, организатор на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза”, който заедно с останалите професионалисти трябваше да оценява изпълнението на рецептите.

Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Академик Неделчо Неделчев”-Сливен с директор Лиляна Якимова е с близо 50 годишна история. Това е първото училище в България, което през 2000 година стана член на Европейската асоциация по хотелиерство и ресторантьорство. В училището се провежда професионално обучение за придобиване на ІІ, ІІІ и ІV степен на професионална квалификация. През месец април тази година на Панорамата на професионалното образование от това училище бе излъчена най-добрата барманка в България – Габриела Франсъзова. В момента в училището се обучават общо 637 ученици в дневна, самостоятелна и задочна форма.

От една година бъдещите ресторантьори и хотелиери от Сливен обитават напълно реновираната си сграда за близо 2 милиона лева, осигурени по програма „ФАР” за България и Министерство на образованието. Сградата на училището е архитектурен паметник на културата от национално значение.

Share