Share

90 уникални регионални рецепти на Пъстра Трапеза в Джулюница

На24ти Юлисело Джулюница в Община Лясковец посрещна затрети пътнай-пъстрия, най-колоритния и най-вкусния празник на БългарияКулинарен фестивал „Пъстра трапеза”. Празникът беше открит от г-н Янко Янков, кмет на с.Джулюница Приветствия поднесоха шеф Пеньо Иванов организатор на фестивала и Павлин Петров председател на Асоциацията за Развитие на Изкуствата и Занаятите 7 – А.Р.И.З. – 7. Много хора от региона посетиха празника, много хора участваха в кулинарната изложба на регионални кулинарни произведения. На щандовете на участниците от селата Козаревец, домакините от Джулюница, Добри дял, Драгижево, Бряговица, Мерданя, както и от пенсионерски клуб „Мазневска чешма“ град Лясковец бяха представени да 90 рецепти в вкусни български ястия.

На празника видяхме много интересни ястия, между които и „Рибник с гъби в тесто“, „Яхния с охлюви“, „Каша от коприва“ и други.

Наградите както винаги бяха дадени на хората които най-много се бяха постарали да представят традициите по най-добрия начин. В стандартните 6 категории на фестивала награди получиха:

За Автентична рецепта – Златка Йоргова от село Драгижево с рецепта за „Ролца от свинска кожа“,

За Вкус награда получи – Дневен център „Бели ружи“ град Лясковец,

За най-красиво поднесено ястие (Визия) – Иванка Табакова от село Добри дял с „Гювеч с пуешко месо“,

За Най-оригинална рецепта – Димитринка Иванова от село Джулюница с рецепта за „Булгурник“,

Наградата за Десерт получи – Тодорка Йорданова от село Писарево с рецепта за „Сладко от зелени доматчета“,

Една от най-ценните награди е тази за цялостно представяне и Етно визия на щанд, тази година наградата заслужиха представителите на село Козаревец.

Над десет други участници бяха наградени с поощрителни награди за рецептите които представиха.

По традиция се проведоха кулинарни демонстрации на професионалната кухня на фестивала. Тази година гости бяха учениците: Светла Лазарова, Полина Иванова, Петър Петров. Те представиха ястията „Пълнени сини домати“, „Шницели от тиквички“ и рецепта за Кьопоолу. По традиция участие взе и шеф готвач Стефан Стефанов.

След с.Джулюница „Пъстра трапеза” се отравя към град Пирдоп. Заповядайте на 6ти Август 2011 година заедно с нас да отпразнувате празника на града. http://culinaryfestival-bg.com/?page_id=2156 – календар на Фестивала.

http://www.facebook.com/pages/ – страница на фестивала във ФейсБук

Продължава гласуването на сайта на А.Р.И.З. – 7 за „Пазител на Традицията“ за 2011 година.

http://www.ariz7.com/-2011 – страница за гласуване за номинациите.

Елате там където е традицията!

Снимки от фестивала Пъстра трапеза в село Джулюница 2011 година за трета година.

http://www.facebook.com/media/set/

Share