Share

Българската кухня изкусно комбинира и използва плодовете на земята, които са уловили българското слънце. Методите, използвани за приготвяне на храната в националната ни кухня, не се различават твърде много от световните.Термичната обработка на продуктите – и най-вече къкренето на тих огън – запазва техните хранителни качества и прави вкусовите качества на ястието още по-добри.
Методите на приготвяне на храната са различни – през годините българите са консумирали и печена, и задушена, и варена, и приготвена в пръстени гювечета храна. Печенето на скара също е широко разпространено, а месото остава вкусно, крехко и сочно.
Българската кулинария е повлияна от разнообразието на природата и ясно очертаните четири годишни сезона. Зеленчуците, плодовете и подправките обхващат различните сезони и се консумират свежи. По същия начин употребата на месо също зависи от сезона – агнешкото се използва най-често през пролетта, леките меса като пилешко, телешко и вегетарианската храна са предпочитани през лятото. Свинското месо преобладава през зимата. Прясна риба се консумира през цялата година. Българската кулинария се различава и по географски региони и изобилства с вкусни специалитети и екзотични гозби: банска капама (месо и зеленчуци, задушени в гювеч), родопско чеверме (агнешко печено, приготвено на шиш върху жив огън), тракийски катми (специален вид палачинки) и добруджанска баница, дунавска рибена чорба и миди по созополски.
Българската национална кухня има три много специални ястия, чиито варианти са уникални и са част от далечното тракийско минало на страната ни:
СИРЕНЕ – бяло саламурено сирене, направено от овче, краве или биволско мляко, което се използва и като отделно ястие, и като част от други такива – например прочутата шопска салата или българската баница.
КИСЕЛО МЛЯКО – произвежда се също от овче, краве или биволско мляко с уникалната помощ на бактерията Lactobacterium Bulgaricum и няма равно на себе си по целия свят. То е съществена част от много български ястия.
ЧУБРИЦА – това растение, е подправка от вида Satureia hortensis, расте на територията на цялата страна и чудесно допълва вкуса на солта.
Съществен дял в българската кулинария се пада на подправката риган (Origanum vulgare). Изсушените й листенца се поръсват върху супата в последните минути от приготовлението й или стрити на прах – върху намазана с масло филия хляб.
Част от идентичността на Българската кухня е изкуството за правене на вино.
Белите вина – сухи и сладки – са характерни със своя леко тръпчив вкус и деликатен аромат. Добре известни марки вина са Мискет, Траминер, Димят и Ризлинг. Червените вина – от розовите до тъмно червените – са гъсти, с аромат, придобит в процеса на зреене. Най-известните червени вина са Мавруд, Гъмза, Мерло и Каберне.
Аперитивите заемат специално място сред българските напитки.

Характерни за българската национална кухня са ястията с много зеленчуци, задушени или печени в глинени съдове, с много чесън, лук, мазнина и подправки. Влиянието на съседните Турция и Гърция се проявява в гозби като сърми, мусака и баклава. Салата и ракия са задължителни атрибути в началото на всяко ядене. По-долу са изброени ястия от българската национална кухня, които си заслужава да опитате.

Салати

Шопска салата – домати, сирене, чушки и лук, нарязани и поръсени със сирене
Сежанка – цедено кисело мляко с нарязани краставици, чесън и счукани орехови ядки
Кьопоолу -печен патладжан, пиперки, много чесън и магданоз

Супи

Боб-чорба – традиционна супа с фасул и много ароматни подправки
Шкембе-чорба – супа от шкембе с чесън и лют пипер, супер-вкусна, ако се навиете да я пробвате
Таратор – студена супа с кисело мляко и краставица

Месни ястия

Каварма – ястие с месо и зеленчуци, обикновено се сервира в глинен съд
Гювеч – задушено агнешко със зеленчуци
Кюфтета – месни топки с характерни подправки
Кебапчета – пикантни месни късчета с форма на наденица, печени на скара

Вегетариански ястия

Кашкавал (или сирене) пане -пържен кашкавал (или сирене)
Чушка бюрек – пържена чушка, напълнена със сирене и яйце
Сирене по шопски – сирене, яйце, домати и пиперки, печени в глинен съд

Десерти

Торта ГАPАШ е българска торта, направена от яйца, шоколад, орехови и кокосови ядки.

*“Маджун” е сгъстен сироп (с гъстота на мед) от плод с високо съдържание на захар – например от захарно цвекло или от захарна тръстика. Обичайният цвят на маджуна е тъмнокафяв. Друго име – „Петмез“

Закуски

Баница – тестено ястие с точени кори и сирене
Геврек – тестено ястие във формата на окръжност
Кифла – тестена закуска с мармелад

„Българските символи“

Храни и напитки:

Кисело мляко
Шопска салата
Бяло саламурено сирене
Баница
Вино Мавруд
Ракия
Боб чорба
Лютеница
Кюфте, Кебапче
Питка с шарена сол
Луканка

 

Share