Share

ПРОЛЕТНА САЛАТА С КИСЕЛО МЛЯКО

Продукти: 1 порция

зелена салата – 80 гр,

пресни краставици – 90 гр,

репички – 20 гр,

кисело мляко – 30 гр,

олио – 10 гр,

чесън,

копър и сол.

Приготвяне: Зелената салата се измива и нарязва на ситно. Краставиците се обелват и нарязват на кубчета, разбъркват се със салатата и се изсипват в салатиера. Залива се с кисело мляко, подправено със счукан чесън, сол, копър и олио. Гарнира се с фунийки от краставица, репички и клонка магданоз.

САЛАТА ОТ ПЕЧЕНИ ПИПЕРКИ БЮРЕК

Продукти: 1 порция

пиперки червена капия – 160 гр,

орехови ядки – 40 гр,

олио – 10 гр,

оцет – 5 гр,

чесън и сол.

Приготвяне: Пиперките се изпичат, обелват се, изчистват се от семето и се разрязват на две по дължина. Приготвя се сос от олиото, чесъна, оцета и солта. Пиперките се заливат с него и престояват около 30 минути. Изцеждат се, панират се в счуканите орехови ядки и се нареждат в чиния за салата. Украсява се с клонка магданоз.

КАРТОФЕНА САЛАТА С ЯЙЦА

Продукти: 1 порция

картофи – 120 гр,

зелена салата – 80 гр,

1 варено яйце,

прясно мляко – 20 гр,

репички – 40 гр,

олио – 15 гр,

оцет – 5 гр,

магданоз и сол.

Приготвяне: Сварените картофи се обелват и нарязват на кръгчета. В салатиера се нареждат ветрилообразно листа от зелена салата. Върху тях се подреждат спираловидно картофените кръгчета, предварително осолени и заляти с топло прясно мляко. Отгоре се поръсват със ситно нарязан магданоз, олио и оцет. Около картофите върху листата от салатата се оформя венец от резенчета варено яйце и репички.

МЕШАНА ЛЯТНА САЛАТА

Продукти: 1 порция

пресни домати – 50 гр,

печени пиперки – 40 гр,

печен патладжан – 50 гр,

пресни краставици – 40 гр,

червен лук – 15 гр,

сирене – 30 гр,

маслини – 10 гр,

олио – 10 гр,

оцет – 5 гр,

магданоз и сол.

Приготвяне: Пиперките и патладжаните се изпичат, обелват се и се режат на кубчета, доматите – на резенчета, краставиците – на кубчета, червеният лук – на дъги, магданозът – на ситно. Нарязаният зеленчук се разбърква със солта и се подправя с оцет и олио. Оформя се на купчинка в чиния за салата, отгоре се настъргва сиренето и се украсява с фунийка от печена пиперка, маслина и клонка магданоз.

ПАСТЕТ ОТ ЗРЯЛ ФАСУЛ

Продукти: 1 порция

зрял фасул – 35 гр,

доматено пюре (или лютеница) – 25 гр,

праз – 20 гр,

олио – 15 гр,

оцет – 5 гр,

маслини – 10 гр,

магданоз и чер пипер.

Приготвяне: Свареният фасул, още топъл, се отцежда от водата и се пасира с преса. Кашата се подправя с доматеното пюре, ситно нарязания праз, олиото, оцета, ситно нарязания магданоз и смляния чер пипер. Разбърква се добре, шприцова се в средата на чиния за салата и се украсява с маслини и клонка магданоз. Пастетът може да се използва за приготовление на комбинирани салати, за пълнене на печени пиперки или домати.

Share