Share

Шеф Пеньо Иванов приготви курбан за здраве по случай 30-годишнината на град Обзор

1609955_830517766989001_3610369551657107123_nНа 26 август 2014 г. в центъра на град Обзор Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7 (А.Р.И.З.-7) разпъна шатрите на националния кулинарен фестивал “Пъстра трапеза”, а “Тавичката на шефа” успя да заинтригува много от чуждестранните гости на града.
Начало на събитието традиционно беше дадено с националния ни химн в 11 часа, а председателят на А.Р.И.З.-7 – шеф Пеньо Иванов и Катя Ефтимова от отдел “Култура”, гр. Обзор, поздравиха жителите и гостите на града. С това те дадоха началото на празника, в който се включиха фолклорни и танцови състави от гр. Обзор – танцова формация “Денс ейнджълс” и детска фолклорна група “Китчица”, от с. Раковсково – женски хароден хор “Раковчанка” и от с. Величково – женска певческа група “Згарлийка” и танцов клуб “Детелина” с техния танц “Парошопа”. За доброто настроение на присъстващите се погрижи и специалният гост на фестивала – певецът Стефан Митров. 
Освен прекрасните музикални и танцови изпълнения, гостите на фестивала успяха да видят как се приготвя прочутата бобена чорба с много традиционни български подправки, малко лют пипер за пикантен вкус и бекон в “Тавичката на шефа”. В професионалната кухня беше приготвен курбанът за здраве, от който опитаха всички гости на кулинарния фестивал. Шеф готвачът от ресторант „Хановете” Благой Стоянов демонстрира пред гостите своите професионални умения, като приготви пред тях част от специалитетите си.
Традиционната кулинарна изложба затрудни петчленното жури, в което се включиха кметът на града Христо Янев, временно изпълняващ длъжността кмет Божидар Димов, Жени Георгиева – секретар на читалище „Изгрев“, Емилия Евтимова, както и председател на журито – шеф Пеньо Иванов. В надпреварата, за да изявят своите кулинарни умения и да представят автентични рецепти, се включиха освен домакините от град Обзор, и жители на селата Баня, Паницово и Раковсково. А също така и местни ресторантьори от р-т „Севастопол“, р-т „Ханове“, р-т „Лотос“, бистро „Палма“ и бирария „Белла“.
По традиция бяха връчени и награди и грамоти за кулинарната изложба за автентична рецепта – Анастасия Мандраджиева за Малоазийски зелник, за вкус – “Лозови сърми” на Людмила Банева. Наградата за визия отиде при Петка Стратиева за ястието „Трите клюкарки”, награда за оригиналност спечели “Дренчената каша” на Радка Желязкова, най-вкусният десерт приготви Атанаска Янкова – “Рачел”, а с наградата за етновизия на щанд, бяха отличени участниците от с . Раковсково. Поощрителни награди получиха: Бистро „Палма”, Ресторантт „Лотос”, Механа „Ханове”, Мария Тодорова, Янка Христодулова, Никола Червенков. Специални благодарности на р-т „Севастопол“ за представената рибена чорба.
Майстори на традиционни български занаяти представиха своето изкуство. Представители на Регионалната занаятчийска камара – Шумен с председател Антоанета Асенова, варненската фирма „Център Рафаел“ с плъстени шалове и наметки, Бургаските майстори – приложници Гинка Божкова-картини от пясък, Костадинка Кънчева-меки играчки, Йорданка от София, Димитър Желев, също от София с бижутата от тел и Ани от Неделна пауза. От “Мариолетка” помагаха на децата да изработят сами ароматно сапунче, а майсторката на плъсти Таня /“Надин Арт“/ показваше старинни техники за изработване на текстил.
На пленера за детски рисунки децата имаха възможност да се запознаят с пътуващата изложба от наградени творби в Националния конкурс „Рецептите на баба” и под ръководството на началната учителка Ева Минева, да претворят върху белия лист представите си за традиционната българска кухня.
С благодарност за съдействието от страна на кметството и пожелание за бъдещи съвместни мероприятия, шеф Иванов подари на кмета на град Обзор Христо Янев първата част от стихосбирката си „Любов една”.

С благодарности към кметство Обзор за гостоприемството. Честит 30 годишен юбилей и много успехи!

Share