Share

Хиляди на „Пъстра трапеза” в София за петия рожден ден на фестивала

 

5 години Пъстра трапеза на гости на моя град, София 2013г. Борисова градина

5 години Пъстра трапеза на гости на моя град, София 2013г. Борисова градина

Шеф Пеньо Иванов и приятели, Пейо Филипов и Човека-Паяк приготвиха 50-килограмова шопска салата и богата софра с традиционни гозби за гостите на празника

 

Няколко хиляди гости събра в неделя на Лятната сцена в Борисовата градина Националният кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град”. Единственият пътуващ празник на традиционните гозби отпразнува петия си рожден ден с танци, песни, богата софра, 50-килограмова шопска салата, торта, ястия от родната трапеза и много изненади за публиката.

Фестивалът „Пъстра трапеза” се организира от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7, за да преоткрие и съхрани заедно с всеки от нас традициите в българската кулинария, занаяти и фолклор. За петте години, в които пътува из страната, шеф Пеньо Иванов е събрал над 4000 традиционни рецепти от кухнята на нашите баби.

Уханието на ястията, приготвени от шеф Пеньо Иванов и приятели, както и от участниците в традиционната кулинарна изложба, се понесе над Борисовата градина още от 9 часа сутринта, когато кулинарният фестивал разпъна шатри в сърцето на София. Баници, питки, боб, сладки и най-различни традиционни специалитети бяха донесли за кулинарната надпревара участници от Софийско, от с. Лясковец, с. Пещера, и много други.

Гостите на празника изпълниха цялото пространство около Лятната сцена в парка, където освен кулинарната изложба и професионалната кухня на шеф Иванов, майсторството си на „Чаршията на занаятите” демонстрираха и изкусни майстори на керамични съдове, бижутери, плъсти и най-различни традиционни предмети. Там бе изложена и огромната лъжица-символ на инициативата „Пазител на традициите”.

Изключително интересно бе и в професионалната кухня на шеф Иванов, където готвачи и гостуващи звезди приготвиха пилешка кавърма, пататник, ориз със спанак и зеленчуци, сирене по шопски и, разбира се, прочутият боб, направен с много любов.

Освен гост-готвачите Стефан Стефанов и Венцислава Вирчева, ръкави запретнаха и тв-звездата и актьор Пейо Филипов – пощальонът на Гала, както и каскадьорът Иван Кристофф – Човека Паяк. Филипов демонстрира как се правят макарони по лично негова рецепта, като бе довел за помощници и двете си деца, а след като приключи и почерпи публиката с ястието, се включи активно и в рязането на зеленчуците за шопската салата-гигант. Иван Кристоф също се оказа доста сръчен и в кухнята, освен в каскадите, и бе достоен помощник на шеф Иванов в рязането на зеленчуците.

Именно огромната традиционна салата, съставена от чушки, домати, краставици, лук и сирене, бе един от гвоздеите на празника. 50-килограмовото изкушение, чието приготвяне отно около два часа, и с което се почерпиха гостите на събитието, бе осъществено с любезната подкрепа на „Метро кеш енд кери”-България и Метро-Кулинарна академия, които предоставиха продуктите за него.

Шест големи и много поощрителни награди присъди след оспорвана надпревара журито на кулинарната изложба в състав шеф Мария Петкова, шеф Пламен Европейски и шеф Валери Йонев. Призове в категориите за автентична рецепта, визия, етновизия на щанд, вкус и десерт взеха участниците от с. Пещера, Пернишко, арменското дружество „Парекордзаган”, гр. Лясковец, с. Черньово, Ихтиман.

Една от изненадите, които екипът на „Пъстра трапеза” бе приготвил за рождения ден на фестивала, бе огромната торта, предоставена любезно от партньорите от сладкарници „Двете фукли”, с която се почерпиха гостите на събитието.

Във фолклорната програма, която допълнително вдигна градуса на празника, се включиха ансамбъл „Хемус”-Враца, танцова формация „Български огън”, танцов състав „Черньовче”, фолклорен ансамбъл „Разметаница”-Бобовдол, Николай Боянов и група „Гром падина”. В разгара на фолклорните ритми публиката се хвана на кръшно хоро, което се изви около Лятната сцена.

Много награди получиха и най-ентусиазираните гости, които се включиха във викторините, посветени на историята на „Пъстра трапеза”, въпросите, свързани с различни кулинарни техники, и, разбира се, традиционните, весели и много оспорвани надпревари по надяждане „Кой изяде боба”, „Кой изяде киселото мляко” и „Кой изяде кифлите на „Елиаз”.

„Фестивалът „Пъстра трапеза на гости на моя град” е празник на всеки българин, и всичко, което се случи през тези пет години, се случи благодарение на вас – хората, които сте тук, „Фестивалът „Пъстра трапеза на гости на моя град” е празник на всеки българин, и всичко, което се случи през тези пет години, се случи благодарение на вас – хората, които сте тук, които ни подкрепяте, които вярвате в нас така, както ние вярваме във вас и в това, че българските традиции трябва да бъдат съхранявани и популяризирани”, каза шеф Иванов.

За петте години, в които обикаля страната в преоткриване на огромното богатство на българската национална кухня, фестивалът е пропътувал над 18 000 километра и е събрал над 4000 традиционни рецепти от всички региони на България. Част от тях са издадени в книгата „Рецептите на баба”, а сега екипът си е поставил за цел да направи и второ, допълнено издание – за да може всеки да се докосне, сподели и опита тайните на националната ни кухня.

 

До края на годината фестивалът „Пъстра трапеза на гости на моя град” ще посети за четвърта поредна година Поморие – на 20 септември, и Сливен – на 26 октомври, Димитровден.

 

„Пъстра трапеза на гости на моя град”! е там, където си ти – там където, са традициите!

Share