Share

 

София, 16 юни 2013 г.

 

Стотици граждани и гости на столицата за трета година

на гости на „Хороводци и хоротропци”

 

http://www.youtube.com/watch?v=UlQHXTDf_ao&list=PLyLB1NQZUaCRud9euoV0mdYD6pY3jyTQQ&index=156 

Танцова формация „Български огън” и кулинарният фестивал „Пъстра трапеза” поставиха тази година началото на събирането на средства за изграждането в София на паметник-миниатюра, който да изобразява българския фолклорен календар. Това се случи на третото издание на фестивала „Хороводци и хоротропци на гости на „Пъстра трапеза”, което се проведе в събота на Лятната сцена в Борисовата градина. Благодарение на този паметник, гостите и жителите на София ще могат да видят нагледно кои са фолклорните празници на българите в различните сезони на годината и как те отразяват българските традиции.

Над 150 участника от девет танцови клуба се надиграваха под ритмите на българската фолклорна музика с български народни хора и  подредиха кулинарна изложба от погачи, баниц

 

и и месеници. Под ритмите на народна музика, и с аромата на вкусните бабини гозби, танцьори от девет танцови клуба взеха участие в танцово-кулинарния събор „Хороводци-хоротропци на гости на „Пъстра трапеза”.

Празникът се организира от Сдружение „Български огън”, Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 и фирма „Ивитал консулт”, с любезната подкрепа на Столична община и Дирекция „Култура” в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019.

В танцовата част групите участници бяха наградени от професионалното танцово жури в състав доц. Бисер Григоров ръководител на ансамбъл „Росна китка”, Антоанета Асенова-Данова – преподавател по народни танци в Националното училище за танцово изкуство и Росен Черкезов – бивш танцьор в ансамбъл „Тракия” гр. Пловдив, със следните призове:

„Най-усмихната група” грабна Танцова група „Иваняне” от Иваняне

„Най- емоционална група” отиде при „Шарена броеница„ от с. Оборище

„Най-стилна група” – „Глагорци“ Ковачница за български народни танци, песни и музика, гр. София

„Най-издръжлива група” – Фолклорна група „Светлина“, гр. София

 

„Най-автентична група” – „Аз мога повече“, гр. София

„Най-съвременна група” – “Армирано цвеке“ при УАСГ, гр. София

„Най-игрива група” – Танцова формация „Калина“, гр. София

„Най-магична група” – Танцова школа „Мераклии“, гр. София.

„Най-артистична група” – Танцова формация „Български огън“, гр. София.

Тв водещият и любимец на малчуганите Бате Енчо и актьорът и шоумен Венци Мартинов облякоха готварски куртки, за да оценяват най-вкусните и автентични български традиционни ястия. Заедно с шеф Пеньо Иванов и негови колеги от бранша, двамата бяха част от журито на събора. Задачата да оценят по визия, вкус и оригиналност ястията имаха освен шеф Иванов, Бате Енчо и Венци Мартинов, и професионалните готвачи Венцислава Вирчева, Пламен Европейски, Спиро Соколов и Радослав Ангелов.

Наградата за автентична рецепта отиде при баницата с локум и халва на Фолклорна група „Светлина”-София, за вкус – при баница с месо, дело на „Български огън”. Те взеха и приза за етновизия на щанд. Отличието за визия отиде при Танцова формация „Калина” за ястието „Гъсеничката и калинката”. Учас

 

тниците от Иваняне взеха приза за оригинална рецепта за погача, а тези от Оборище бяха отличени с десерта „розета с крем”. Една от десетте поощрителни награди пък отиде при майсторката на индийски танци от танцова формация „Джураника” Капка Кумар, която се представи с традиционни специалитети от Индия. Веднага след края на награждаването дойде ред на традиционното надяждане, този път – с вкусните кифли с шоколад, осигурени от хлебозавод „Елиаз”. Празникът завърши с вити български хора, в които се включиха участниците и гостите на танцово- кулинарния събор „Хороводци-хоротропци на гости на „Пъстра трапеза“.

 

Очаквайте четвъртото издание на „Хороводци- Хоротропци на гости на Пъстра трапеза“ през следващата година с още повече награди и изненади!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.594271147280332.1073741830.159991840708267&type=1

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.469774836448997.1073741827.264988136927669&type=3

Share