Share

Почина хореографът доц. Йордан Янакиев

Днес, 21.08.2011 г., след продължителна и неравна битка с коварна болест, почина любимият на хиляди почитатели на българския народен танц хореограф доц. Йордан Янакиев.

Успехите и постиженията му  ще останат в паметта ни и за поколенията и ще напомнят за таланта и богатството, с които той допринесе за развитието на българската народна хореография.
Сдружението на Танцовите дейци изказва съболезнования на близките на колегата, човека и твореца Йордан Янакиев.

Поклонението пред тленните останки ще се състои на 24.08.2011 г. /сряда/ от 11:30 ч. в църквата на Централните софийски гробища.

qnakievДоц. Йордан Янакиев беше утвърден хореограф с над четиридесет годишен професионален опит като артист-балетист, 8 години танцьор /1962-1970 г./ и 24 години главен хореограф на Държавен ансамбъл „Филип Кутев” /от 1970 до 1982 г. е втории хореограф на Маргарита Дикова, от 1988 до 1992 г. е гл. хореограф, а от 1992-94 г. е гл. хореограф и гл. художествен ръководител на ансамбъла/. Специализира в ГИТИС гр. Москва, преподавател в Държавното хореографско училище – София, над 15 години ръководител на катедра „Хореография” в ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград, преподавател в Нов български университет.
Едни от най-запомнящите се негови танци са: „Граовци”, „Коледно тайнство”, „Мизийска сюита”, „По жътва”, „Шопска сюита”, „Тракийски танц”, „Варненски танц” и др.

Източник:  http://www.folklore-bg.com/B8%D0%B5/ Фолклор БГ

Share