Share

Традиционни и уникални регионални ястия оживяха по време на състезание за бъдещи кулинари. Надпреварата обиколи 6 града в страната

Състезанията бяха част от програмата „Младежта в действие” 2010, проведена от Асоциация за Развитие на Изкуствата и Занаятите –  А.Р.И.З.-7

Уникални български ястия, запазени по рецепти от вековете, оживяха в няколко града на България благодарение на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите А.Р.И.З.-7. Духът на традициите в кулинарията на България бе съживен от ученици от професионални гимназии в Джулюница, София, Поморие, Сливен, Смолян и Хисар, които се надпреварваха да демонстрират фантазията и уменията си в истински битки в кухнята.

Общо и 26 бъдещи ресторантьори, хотелиери и готвачи се включиха в проекта „Изследване на кулинарните традиции в различни региони на България като част от европейското кулинарно многообразие” на А.Р.И.З.-7 – асоциацията, която е организатор на единствения кулинарен фестивал у нас – „Пъстра трапеза”. Програмата е част от „Младежта в действие” на Европейската комисия.

Във всеки един от градовете учениците от професионални гимназии трябваше да демонстрират не само познанията си върху местните кулинарни традиции, като приготвят типични за регионите ястия, но и да покажат фантазията и уменията си в поднасянето и аранжировката им. Така пред погледа на професионалното жури, в което бе шеф готвач Пеньо Иванов, оживяха уникални български ястия като джулюнска разядка, салата с кътък и зеленчуци, риба по поморийски, чорба по ичеренски, гювеч по медвенски, пържола по сливенски, тиганици, касапска кавърма, задушено по сватбарски, касапска тава и много други.

Освен че изследва по изключително атрактивен начин кулинарните традиции в различните региони на България, проектът насърчи бъдещите топ кулинари на България да развият още повече таланта и въображението си, като превърна в празник всяка една от надпреварите.

Share