Share

Кулинарна надпревара в града на нимфите и вълшебните извори.

Един от най-вълшебните български градове – Хисаря, бе домакин на поредното издание на състезанието „Изследване на кулинарните традиции в различните региони на България като част от европейското кулинарно многообразие”.

Младите готвачи от СРЕДНО ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНО УЧИЛИЩЕ ’ХРИСТО СМИРНЕНСКИ’,

разпределени в отбори

  1. Марина Петьова Станева, Пламена Славкова Славкова
  2. Петър Миленов Кърчев, Иван Петков Дюлгярски,

се надпреварваха да демонстрират уменията си в приготвяне на традиционни български ястия пред погледа на професионалното жури.

Селска торта, баници – баница със зеле, с праз лук, с тиква, касапска кавърма и задушено по сватбарски бяха ястията, които младите готвачи представиха по време на празника. Празник, в който всички се насладиха на вкусната регионална кухня.

Състезанието се провежда в рамките на програмата „Младежта в действие” на Европейската комисия, и се организира от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите А.Р.И.З.-7, която активно работи за съхранението на българските традиции в кулинарията.

Хисар е градът, прочут с минералните си извори и десетките легенди, свързани с тях. Една от най-затрогващите от тях е тази за девойката, чието име носи изворът Момина сълза. Легендата разказва, че красивата българка отказала да стане наложница на турски бей. За да я унижи, той я накарал да сервира гола на гостите. Девойката го направила, но когато се изправила пред него, стоварила тежкия поднос със сладкиши върху главата му и го убила. За постъпката си била наказана да изгори на клада. Когато пламъците обгърнали голото тяло, от очите ѝ се отронили две топли сълзи. От тях бликнал извор, който хората нарекли Момина сълза. Тази легенда е пресъздадена във фонтана с голата жена в центъра на града.

Всяка година в Хисар се провеждат и самобитните кукерски игри „Джумалите”, които съществуват още от езически времена и символизират смяната на старата година с нова.

Share