В конкурса “Рецептите на баба”

Мътеницата отвя конкуренцията

И тепсикебапът на актрисата Параскева Джукелова бе отличен в БАНЯ. Майсторката на мътеницата Ненка Арбалиева взе специалната награда в конкурса “Рецептата на баба”, част от кулинарния фестивал “Шарена трапеза”. Журито, този път председателствано от организаторката на фестивала Румяна Михова, определи и връчи наградите седмица след края на фиестата.

“В конкурса за рецепта се включиха над 60 ентусиасти”,

поясни организаторката. Журито присъди две трети награди – на Параскева Джукелова за “Тепсикебап” и на Радка Илиева от “Пощенска банка” в София за “Добруджански зелник”. На второ място са класирани “Пълнени картофи по панагюрски” на Стопанската гимназия “Атанас Буров” в Панагюрище. Две са и първите награди. Едната отиде в Пазарджик при Гергана Ламбрева от Пазарджик за нейните “Рътави уши” и “Яйца на очи” на Богдан Стефанов.

Явно на жителите на Баня, Бъта, Попинци и Панагюрище не им се иска фестивалът да свършва, тъй като си спретнаха продължение на “Шарената трапеза” и тази събота вечерта. Събраха се в “Синята къща” този път не само, за да се насладят на кулинарните си умения, а и за да може

Румяна Михова да раздаде куп грамоти

на всички, спомогнали за осъществяване на начинанието. Двигателите и гостите на купона си тръгнаха и с буркан домашно квасено мляко “Шарена трапеза”. В разгара на купона попинчани не пропуснаха да довършат обичая “Сватба”, като показаха на софрата насред двора как се храни кум.

Мътеницата на баба Ненка

“Събирам млякото поне два дни, за да вкисне. Слагам го в буталката и бия поне час и половина – два, за да стане мътеницата и да избие маслото. Ако времето е студено, добавям топла водичка и обратното, ако е топло. Мътеницата разхлажда в жегите, а ако я свариш, става извара. Маслото се измива в студена вода три-четири пъти.

Често бия мътеница, но малко останахме в селото дето ни се занимава. Трудоемко е. Две снахи имам, нито една досега не е изявила желание да хване буталката”.

Баба Ненка би могла да спечели награда и за

рекордно трайното си кисело мляко

Цяло лято на спира да кваси всичко, което дадат козичките й.

Бисерка Трайкова

в-к „Знаме“ 15.09.2008