Share

ФИЕСТА ОТ ВКУСОВЕ И БАГРИ НА ЧЕРЕШОВАТА „ПЪСТРА ТРАПЕЗА” В КЮСТЕНДИЛ

http://www.facebook.com Снимки от Фестивала 2

http://www.facebook.com Снимки от Фестивала 1

http://www.youtube.com/Импресия 

http://www.youtube.com/Репортаж 

Екзотични кулинарни творби от региона получиха награди от пътуващия фестивал, който гостува на празника в града

 

Хиляди гости от Кюстендил и околностите се събраха в събота, 23-ти юни, на площада, за да посрещнат уникалната „Пъстра трапеза” в града. В дните, когато Кюстендил отбелязва прочутия Празник на черешата, пътуващият кулинарен фестивал, организиран от шеф Пеньо Иванов, Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 и фирма „Ивитал консулт”, показаха за пореден път красотата на българските кулинарни традиции и въображението в приготвянето на ястия, които са истинска наслада за сетивата и вкуса.

Празникът бе открит още в петък, 22-ри юни, от вицепрезидента на България г-жа Маргарита Попова и посланиците на Япония – Макото Ото, и Израел – Шаул Камиса-Раз.

Десетки жители на Кюстендил и региона подредиха щандове, изпъстрени с истински произведения на кулинарното изкуство, в които умело бяха преплетени рецепти за ястия, които те са научили от своите баби, и символът на града – черешите. Шеф Пеньо Иванов и професионалното жури се затрудниха истински в оценката и избора най-атрактивните и оригинални гозби, които да удостоят с награди, защото всички участници се бяха постарали.

В крайна сметка призовете отидоха при представителите на: народно читалище „Славчо Темкин 1911” от с. Драговищица, народно читалище „Кирил и Методий 1927” от с. Долно село, народно читалище „Спасовица 2008” от с. Николичевци, кметството в с. Шишковци и народно читалище „Стоян Лудев 1920” от с. Склокощица. Награди за труда си получиха участниците от още 18 читалища в региона.

Истинска надпревара се развихри и в професионалната кухня, където ученици от местните професионални гимназии по туризъм мериха сили в приготвянето на ястия под зоркия поглед на шеф Иванов. След няколко часа усилена работа над печката, победители станаха десетокласниците Мариан и Любомира с учител Йорданка Ангелова, от ПГ „Никола Йонков Вапцаров”. Втори останаха Кристиан и Ива с учител Пенка Георгиева, възпитаници на същото училище.

Черешите вдъхновиха и най-малките гости на фестивала, които рисуваха кулинарните си мечти върху белия лист на пленера „Рецептите на баба”.

Следващата спирка на най-вкусния и пъстър празник е град Созопол, на 7 юли, когато шеф Иванов и А.Р.И.З.-7 гостуват на фестивала „Музите” в древния черноморски град.

 

Share