Share

Отново Боб Фест в Радиол

На 3 и 4 септември 2011 г. в с. Радуил, Самоковска община, за девети път ще се проведе традиционният “Боб фест”. В него ще вземат участие над 45 танцови и хорови състави и ансамбли от Разложко, Драгоман, Златица и Пирдоп, София и Софийска област, Пернишко, Пловдивско, Кюстендилско, Пазарджишко, Сандански, Карлово и др.

Откриването ще стане в събота от 11 ч. с освещаване и благословия на отец Николай Аршинков и с гръм на бобеното топче. Кукерската група “Златното руно” от Челопеч ще разиграе своята постановка. Гостите ще разгледат изложбите в читалището и в кметството /фотография, карикатура, живопис, стъклопис, гобленарство, плетки, шевици, дърворезби, кулинарна и др./. От 12 ч. започва конкурсната програма в читалището, където ще се изявят всички гостуващи състави. Всеки от тях ще получи грамота за участие, новоиздадения вестник “Радоил” и чанта с подаръци, посветени на празника.

На всички ще бъде осигурена паница боб от курбана, сготвен и осветен в църковния двор. Ще има надяждане с боб, осигурен от Пеньо Иванов от “Пъстра Трапеза”. След приключване на програмата в салона ще има народно веселие на площада.

През двата дни жури с председател проф. Иван Тодоров ще оцени победителите, които ще получат медали “Златен фасулицър”, а най-добрите – скулптурката “Златен боб”, дело на сливналията Николай Султанов. От името на радуилската публика ще бъдат раздадени три дърворезби – дело на майстор Велян от Радуил.

Гостите, които желаят, могат да посетят в Радуил чешмата на Хайтов, църквата, някои от 11-те параклисчета и др.

Share